Popular Posts

Sunday, June 18, 2017

Kormányzásra készen? A Jobbik 2017-es kongresszusáról



1998-ben ismertem meg Kocsis Károlyt, a Székely Hírmondó kiadóját, aki mára közeli jóbarátom lett. Az Alsócsernátonban tartott, Tőkés László által összehívott nagygyűlésen keresett meg, kért interjút és ajánlotta fel, hogy ha kedvem van, akkor írjak a továbbiakban a Székely Hírmondóba és az Európai Időbe, minden lapszámba valamit. A Székely Hírmondó vonatkozásában azt javasolta, hogy legyen egy rovatom Anyaországi Krónikás néven.
Így is lett.
A rovat túlélte a Székely Hírmondó hetilapból napilappá alakulását. Van egy terjedelmi megkötés 2200-2400 karakter, ebbe kell beleférni. A legutóbbi számba, mely a múlt hét közepén jelent meg, a Jobbik kongresszusáról írtam.

(Vona Gábor és Bagoly Zsolt a 2015-ös EMI táborban. Saját fotó) 

A múlt hétvége legjelentősebb politikai eseménye a Jobbik kongresszusa volt. A testület megerősítette Vona Gábor miniszterelnök-jelölti pozícióját és elfogadott egy programot, melyben keresve is nehéz hibát találni, zöme előre mutató, pozitív célkitűzés, más kérdés, hogy ezek mennyire megvalósíthatóak és mennyit akar egyáltalán a pártvezetés megvalósítani belőlük.
Elvi síkon egyetlen megállapítást találtam a dokumentumban, ami számomra értelmezhetetlen. Hadd idézzem: „Valljuk a néplélek és a nemzettudat egységét. A kommunisták és baloldali utódaik megkísérelték kigyomlálni a népből a nemzettudatot, a jobboldal pedig, éppen fordítva, rendre elkövette azt a hibát, hogy a nemzeti érzésben nem hagyott helyet a népléleknek.” Önmagában ez is egy szép gondolat, annak részletezésével viszont adósak maradtak a nyilatkozat megfogalmazói, hogy a jobboldal miért, mikor és miképpen nem hagyott a nemzet érzésben helyet a népléleknek? Ez a megállapítás teljességgel légből kapottnak tűnik, amit pusztán az erőltetett szimmetria kedvéért illesztettek a nyilatkozatba, azért, hogy valamiért e téren is el lehessen marasztalni a „XX. századi” jobboldalt.
Vona programadó beszéde nem sok újdonságot tartalmazott (lényege: fullasztó Magyarország - Jobbikos megváltás), ami nem feltétlenül baj, sőt, az a politikus, aki állandóan újat akar mondani könnyen komolyan vehetetlenné válik. (Ami persze egyébként is megtörténhet, akár Vonával is.)
Ismét hallhattuk, hogy meg kell szüntetni a politikában a „XX. századi” törzsi ellentéteket, ami nemes és jámbor óhaj, más kérdés, hogy mennyire lehetséges mindaddig, amíg az egyik törzs hívei kiszolgáltatnák az országot a globális háttérhatalomnak, felszámolnák maradék szuverenitásunkat, kilúgoznák a magyar emberek nemzettudatát és korlát nélkül engednék be egy idegen, ellenséges, hódító kultúra betolakodóit az országba. A tüzet vízzel, az élet képviselőit a nemzethalálra voksolókkal, a megmaradás és a beolvadás híveit nem lehet összebékíteni.
Vona ismét teljes meggyőződéssel állította, hogy 2018-ban Jobbik-kormány alakul. Ezt megtette már 2010-ben és 2014-ben. Vajon hányszor lehet a híveket harcra buzdítani egy halálkomolyan előadott győzelmi ígérettel, amire a valóság rendre rácáfol?
Mert, hogy jövőre is rá fog cáfolni, ahhoz kétség nem fér.

Borbély Zsolt Attila

4 comments:

  1. szép célkitűzések lennének, ha hiteles emberek, hiteles párt adná közre, de ezektől hol anti-, hol filoszemitizmus, hol az Erdély-szeretet, hogy a bunkó székelyek hangzik el... hiteltelen és gerinc nélküli társulat. Egy kis hazaárulással fűszerezve... :D

    ReplyDelete
  2. Majdnem egyetértek. Egy apróság: a Jobbik soha nem volt antiszemita.

    ReplyDelete
  3. A Jobbik már minden volt, akár órákra, akár napokra vagy évekre... aztán változott. Kaméleon effektus... Semmi nem volt, és ugyanakkor minden. Jellem, gerinc és hazaszeretet nélkül. Pénzért!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lokalizálni kellene felelősséget, mert sok nemzetben gondolkodó ember van ma is a pártban, akiket sodor a tehetetlenségi erő. Az fontos, hogy ne vegyük át az ellenfél rágalmait. Magyarország önvédelme, akár az izraeli térhódítással szemben is nem antiszemitizmus.

      Delete

Rejtett globalizmus

    Nemzeti ünnepünkön a fővárosban az ellenzéki erők vezetői taktikusan nem szerveztek külön megemlékezést, ahol csak lézengtek volna az ...