Három éve, 2017. március 15-én Balla Géza magas rangú magyar állami kitüntetést kapott. Akkor nem volt még közéleti blogom, ezt a szöveget az itthon.ma portálnak írtam, melynek szerkesztői vélhetően felső, központi utasításra (ha valaki nem tudná, e portál a Jobbiké) törölte összes írásomat.
Úgy véltem, megérdemli, hogy itt legyen.
Balla
Géza ménesi borász lovagkeresztet kapott
A kitüntetések időnként
jó helyre kerülnek. Amikor hírét vettem, hogyBalla Géza megkapta a „Magyar
Érdemrend Lovagkeresztje” kitüntetést, olyan elégedettség és örömáradtel
bennem, mintha magam vehettem volna át egy hasonló elismerést.
Balla Géza nem egy a
sok tehetséges és sikeres magyar borász között. Ő az a birtokigazgató-pincetulajdonos,
aki arra tette fel az életét, hogy Magyarország egyik legrégebbi borvidéke, Ménes,
avagy Arad-hegyalja, ahol dokumentálhatóan már Szent István korában is szőlőt
termesztettek, a régi fényében ragyogjon.
Balla Géza nemcsak bort
készít, jó bort, egyre nagyobb területen.
Fáradhatatlanul járja a
világot és a Kárpát medencét, prófétál, „hittérít”, oktat, egyetemen és privát
körben egyaránt. Közösséget szervez, tanítgatja a tapasztalatlanabbakat ingyen
és bérmentve, ügyszeretetből. Nála nincsenek titkok, pincészetébe bármikor örömmel
látja kollegáit, ezt személyesen is tanúsíthatom, hiszenjeles borászok sorát
vittem el hozzá, a borszakma ismert és kevésbé ismert képviselői. Ha épp itthon
volt s nem a világ másik végében, mondjuk Tokioban vagy Veronában, mindenkit
lelkesen fogadott és vitt körbe birtokán és pincéjében.
Alapítója és elnöke a
Határon Túli Borászok Egyesületének, amit olyan kiemelkedő, hozzá hasonló
feladatot vállaló és azt hasonló sikerrel abszolváló borászokkal alapított,
mint afelvidékiBott Frigyes és a délvidéki Maurer Oszkár.
Balla Gézának a
gazdasági nyereségesség mellett kiemelt célja a magyar borászati tradíció
ápolása is. Ez egyrészt a kései szüretelésű édes nemes Kadarkájában, a Kadarissima
névre keresztelt szamorodniban ölt testet, másrészt a régi magyar fajták kultiválásában.
A Kadarissima egy botritiszes édes bor, mely esetében az ép fürtöket együtt
préselik a nemespenész által megtámadott fürtökkel, ettől lesz színe szép vörös,
íze pedig aszús.
Ami a magyar fajtákat
illeti, Balla Géza annak dacára hatalmas energiát fordít a Kadarka-készítésre,
hogy ez nem számít „piacos”fajtának, ráadásképpen rothadásra hajlamos, és
sokkal több a vesződség vele, mint más szőlőfajtákkal. Telepített Fekete
Leánykát is, palackba tett emlékezetes Kékfrankosokat. S akkor nem beszéltünk
még a fehér fajtákról. A ropogós savú, kicsattanó illatú, nemzetközileg ismert
és elismert Sauvignonblanc mellett Balla Géza kiemelkedő Furmintokat készít s Királyleánykája
is évről évre Kárpát medencei szinten a legjobbak közül valók. Felkarolta
borvidékre legjellemezőbb fajtát, a Mustos Fehéret, amit a román névhasználat
kifejezetten a borvidékhez köt (Mustoasa de Maderat). Ebből készít jó savú
reduktív bort, valamint Garamvári Vencel pezsgőmester segítségével kitűnő
pezsgőt is. (Azt se feledjük, hogy a magyarnak nemcsak a bor jelölésére van
saját szava a görög mellett – mindenkimás a latin megnevezést vette át - hanem
a pezsgőre is.)
Balla Géza tagja az
egyik legjelentősebb magyar szakmai szervezetnek, a Pannon Bormíves Céhnek, valamint
a Magyar Borakadémiának is, jelen van a legtöbb nagy boros rendezvényen
Magyarországon a szegedi borfesztiváltól Vincén keresztül a Budai Várbeli
borfesztiválig, rendszeresen hívják anyaországi és külföldi borversenyekre
bírónak. Ezer felé szakítanáa szakma, de ő még így is minden évben beilleszti a
programjába, hogy a Schmak András által működtetett aradi, Tulipán nevű könyvesbolttal
egybeépített borozóban megnyissa az új évet, és 25-30 aradi borrajongónak személyesen
tartson bemutatót. Nem azért teszi,mintha ezzel bármennyivel is nőne a forgalma,
hanem azért, mert tudja, hogy mennyit jelent az életben az igaz barátság.
Nem tagadom, Balla Gézávalszemben nem
tudok elfogulatlan lenni. Hadd idézzem ezért Dlusztus Imre borszakírót,aki a
ménesi borászkitüntetését üdvözlendő a következőket vetette papírra: „Amikor a borról van szó, csillog a tekintete, mintha épp elérzékenyülne. A
bor a mindene. Amikor az ő boráról beszélnek, pislogva figyel, mint egy
kisgyerek.
Imád előadni, hosszasan ismeretet
terjeszteni, a borról beszélgetni.
Ha nem lenne bor a világon, akkor,
azt hiszem, pap lenne. (…)
Citrusos mustos fehére, selymes
királyleánykája, asszonyosan telt rozéja, mesés kadarkája, boszorkányos fekete
leánykája egytől egyig a szakma csúcsa. Hiteles borok egy hiteles borásztól.”
Dlusztus minden sorát
kőbe lehetne vésni.
Ezúton gratulálunk Balla
Gézának a megérdemelt kitüntetéshez s kívánunk neki sok jó évjáratot, erőt, kitartást
aménesi borok elismertetéséért folytatott nemes harcban.
Borbély Zsolt Attila
No comments:
Post a Comment