Popular Posts

Monday, August 13, 2018

A magyar kulturális önrendelkezésről


A Kurultáj a magyar önismeret, a magyar önbecsülés, a magyar nemzeti öntudat egyik legjelentősebb rendezvénye. Örömteli, hogy támogatásra lelt kormánykörökben és az meg különösen, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László is ellátogatott a magyarság és rokon népeinek törzsi gyűlésére, s nemcsak ellátogatott, de rendkívül fontos beszédet is mondott.
Nyilvánvaló módon ezzel foglalkoztam a Székely Hírmondóbeli rovatom legfrissebb írásában.
A szöveg holnap jelenik meg a háromszéki napilapban. A fotókat magam készítettem az idei Kurultájon.






A magyarság és egyben Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye a Kurultáj, mely a turáni népek törzsi gyűlését jelenti. 2008 óta minden második évben kerül megrendezésre, páratlan években hasonló szellemben szervezik meg az Ősök napját.
Az idei program a korábbiakhoz hasonlóan színvonalas és sokszínű volt, az előadósátorban jeles történészek foglalkoztak szigorú tudományossággal a magyar és a magyarral rokon népek őstörténetének különböző vetületeivel, a nagyszínpadon elsősorban a magyar és a rokon népek népzenéjét hallgathatták az érdeklődők, a kézműves vásár a „Mesterségek ünnepének” hangulatát idézte, a hatalmas porondon pedig a lovasbemutatók voltak a legnépszerűbbek, a hagyományőrzők hatalmas és impozáns seregszemléje mellett. De volt kézműves foglalkozás, tudományos kiállítás, solymászbemutató és még sorolhatnám.
Szimbolikus erejű gesztus, hogy épp a seregszemlére időzítették Kövér Lászlónak, a magyar parlament elnökének s egyben a Fidesz erős emberének köszöntő beszédét, mely összefogott, lényeglátó, reménykeltő és programadó volt.
Két mondatot idéznék belőle. Az első arra mutat rá, hogy mi is történik körülöttünk, hogy milyen céllal igyekeznek elvenni az európai keresztény fehér ember önazonosságát: „Akit alávetettségbe akarnak taszítani szülőföldjén, akit ki akarnak forgatni anyagi és szellemi javaiból, annak akaratát úgy akarják megtörni, hogy először megtörik és összezavarják a tudatát. Megtámadják a nemi, családi, vallási és nemzeti önazonosságát, meg akarják hamisítani a múltját, és el akarják venni a jövőjét, vagyis az áldozatot úgy összezavarják, hogy már szó szerint azt se tudja, fiú-e vagy lány, honnan jön, hová tart és kihez tartozik".
A második mondat Orbán Viktornak Tusnádfürdőn elmondott beszédére rímel: ”2010 után a magyar választópolgárok felhatalmazása alapján a globálissá váló politikai és gazdasági viszonyok között megerősítettük Magyarország politikai önrendelkezését, 2014 és 2018 között megerősítettük országunk gazdasági önrendelkezését, az előttünk álló időszakban pedig közösen meg fogjuk erősíteni a magyarság kulturális önrendelkezését is".
Ha ehhez hozzátesszük, hogy a balliberálisokat futtató Pröhle Gergelynek inog a széke, hogy az óvódákban kötelezővé teszik a nemzeti nevelést, hogy megszüntetik az áltudományos és mérhetetlenül ártalmas ún. gender-szakokat, akkor valóban úgy tűnik, hogy egy új korszakhoz érkeztünk a kultúrpolitikában.
Nemcsak a szólamokban, hanem a tettek szintjén is.

Borbély Zsolt Attila

A szöveg a Székely Hírmondó számára készült.

No comments:

Post a Comment

Rejtett globalizmus

    Nemzeti ünnepünkön a fővárosban az ellenzéki erők vezetői taktikusan nem szerveztek külön megemlékezést, ahol csak lézengtek volna az ...