Popular Posts

Sunday, July 9, 2017

Ismét a Fidesz- Jobbik viszonyról



Imént egy hosszabb választ fogalmaztam meg egykori eszmetársamnak a Fidesz - Jobbik viszonyról egy Facebookos vita keretében. Úgy vélem, e gondolatok megérdemlik, hogy külön blogbejegyzést kapjanak.
Álljon itt először Sándor Csilla volt Demokratás, Magyar Hírlapos, ma Jobbikos újságíró hozzászólása ahhoz a bejegyzésemhez, melyben a Jobbiknak Áder elleni, az MSZP-támogatással végrehajtott támadását kommentáltam. (Idézem azt is: „A Jobbik egyre nagyobb tétekben játszik, remélve, hogy a licitációt megnyeri. De minél magasabbra hág valaki esztelenül, annál nagyobbat eshet. Amíg Orbánt szapulták remélhették, hogy beindítják és a maguk javára fordítják a baloldal által kreált Orbán-ellenes reflexeket. Áderre lőni az MSZP-vel szövetségben megítélésem szerint messze többet visz, mint amennyit hoz, ha egyáltalán hoz valamit. Szomorú látni, miként süllyed egyre lejjebb ez a jobb sorsra érdemes párt.”)

Sándor Csilla:
„Óriási csalódás, hogy aljas és hazug csúsztatásokkal megvezeted az embereket. A Jobbik mindenben támogatta Orbánt a határvédelemben. Sőt, többet is akart a Határőrség visszaállítását. Ezt viszont a Fidesz nem akarja. Megnézhetnéd, hogy mi volt a háttere a Határőrség kinyírásának. Írhatnál erről is az embereknek. A lehető legteljesebb képalkotás kedvéért. Arról nem is beszélve, hogy itt Jobbik MSZP szövetségről beszélsz, de az alaphelyzetről hallgatsz. A Fidesz két lábbal tapossa a saját maga tákolta törvényeit. Szerinted az lenne az elvárható magatartás egy ellenzéki párttól, hogy amikor alkotmánysértést észlel akkor hallgat? Az lenne az elvárható magatartás az ellenzéktől, hogy némán nézze, hogy a kormánypártok a soha nem látott felhatalmazásukra hivatkozva ellehetetlenítsék politikai riválisaik maradék megjelenési lehetőségét a választók felé? Szerinted mit csinált volna a Fidesz ha egy ilyen törvényt 1989-ben dobnak össze a rendszerváltás előtt? Elfutnak Soroshoz,hogy lármázza fel nekik a nyugati sajtót, hogy nincsenek meg a szabad választás feltételei? Mit csinált volna Orbán ha ezt a törvényt valamelyik szocik kormány dobja össze? Nem emlékszel azokra az időkre amikor Orbán követelte az egyik közszolgálati csatorna átadását a Fidesznek? Mert én igen. Előfordul, hogy egy szavazó csalódik egy pártban. Számomra sem idegen ez az érzés. Leírok a rengetegből pár példát: a Fidesz hozzáállása a kettős állampolgárságról szóló népszavazáshoz, Románia NATO és uniós csatlakozásának feltétel nélküli megszavazása, a lisszaboni szerződés Európában elsőként, olvasatlanul történő elfogadása, 2002. a szavazatok újraszámolásának elkenése, 2006. október 23. a Fidesz vezetése elpucol a rendőrök támadásakor és a székházból tévén nézi miként verik meg a saját embereit, elszámoltatás totális hiánya, a 2010-es kampányban az MSZP helyett a Jobbikot támadta a Fidesz a legaljasabb módon, a 2010-es választások előtt a Fidesz az MSZP-vel összepacsizva osztotta le a kereskedelmi rádiók frekvenciáit (NEO és ClassFM ügye), közösen szavaztak arról, hogy a titkosítások rendszerét kiterjesszék, közösen rúgják le mindig egy ügynökmúlt feltárásának kérését. Nem akarom folytatni. Gondolom, hogy politikát követő emberként tisztában vagy ezekkel. Örülök, hogy találtál egy új szellemi menedéket, egy új közösséget magadnak. Minden jót Neked! Üdv. Csilla”

Kedves Csilla, a magam részéről tisztelem hozzáállásod, akkor is, ha azzal rágalmazol - minden alap nélkül - hogy „aljas és hazug csúsztatásokkal megvezetem az embereket”. Nagyjából ez a színvonal Nálatok, ez a reakciótok a mértéktartó, tárgyilagos kritikára.
Ezt kaptam Szávaytól, Szotyoritól s még néhány nekiveselkedett talpastól.
Ezzel együtt hadd írjam le, hogy nem tartom köpönyegforgatásnak, hogy otthagytad a Demokratát, hanem inkább gerincességnek. Mondom ezt úgy, hogy ma közelebb áll hozzám a Demokrata, mint a Barikád, ahol évekig közöltem, legalábbis a netes verzióban.
Épp eleget írtam a Jobbik - Fidesz viszonyról.
(Orbán Viktor Tőkés Lászlóval és Németh Zsolttal 2011-ben Tusványoson. Saját fotó.)
Jelenlegi álláspontomat itt a vita során így tömörítettem: "A képlet nagyon egyszerű. A mai Jobbik azt mondja, hogy Orbán, aki védi az országot nagyobb veszély a magyarok szabadságára nézve, mint Soros, akiről viszont tudjuk, hogy kiknek és mennyit ártott eddig és most épp azon van, hogy folytatódjék Európa muszlim megszállása. Ennek a gondolatnak a jegyében a Jobbik ismételten összejátszik a magyarság ellenségeivel, a magát baloldalnak mondó politikai bűnszövetséggel."
Ilyen összejátszás az Áder elleni támadás. Áder János világképe belső információim alapján jelentősen eltér az enyémtől. De ettől még megfelelően tölti be funkcióját, és aligha kifogásolható, hogy ezt a törvényt, melyről lehet nyugodtan vitatkozni, vannak érvek pro és kontra, aláírta. Ez véletlenül sem szolgálhat alapként arra, hogy megfosszák tisztségétől. Még akkor sem, ha netán az Alkotmánybíróság elkaszálja. Egyszerűen nem olyan súlyú ügy. Nektek nyilván kellemetlen, mert akadályozza, hogy új támogatótok burkoltan finanszírozza az ő személyes bosszúja által vezérelt  színvonaltalan gyűlöletkampányotokat.
Ti most ismételten a baloldallal álltok össze, lásd a CEU-ügyet, a köznevelési törvényt s legújabban az Áder elleni támadást.
Ez a jóérzésű, Bennetek több mint egy évtizede megbízó magyar embereket egyszerre felháborítja, elszomorítja és elkeseríti. Áprilisban megfogalmazott kritikám apropóján még ma is megállítanak rég nem látott ismerősök az utcán Aradon, Temesváron, Budapesten, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában (s még sorolhatnám), azért hogy egyetértésükről biztosítsanak. Sokukról nem is tudtam, de még nem is sejtettem, hogy nemzetben gondolkodnak és a Jobbikkal szimpatizáltak.
A Jobbik sajnálatos módon feladta önmagát és s többedmagammal értetlenül állok az előtt, hogy olyan emberek, mint Te, Balogh Gábor vagy Gyöngyösi Márton ezt nem látják, vagy látják, de tűrik, vállalják, arcukat adják hozzá.
Nincs időm arra, hogy sorba vegyem a Fidesz-szel szemben megfogalmazott kritikád egyes pontjait, de nem kétlem, sok ponton egyetértenénk. Mindezek dacára gondolom azt, hogy nemzetben gondolkodó embernek sajnos jövőre csak egy választása lehet. Eddig a Jobbikra illetve a MIÉP-re adtam voksomat, nem örvendek, hogy jövőre ezt nem tehetem meg.
Fontosnak látom leszögezni: nem kerültem semmivel sem közelebb a Fideszhez, mint amennyire eddig közel (vagy távol?) voltam. A Jobbik az, mely eltávolodott attól az értékvilágtól, amit világ életemben képviseltem, melynek szolgálata értelmet ad létemnek. Ezért tűnhet Számodra úgy, hogy közelebb kerültem a nagyobbik kormánypárthoz, mely egyébként állításoddal ellentétben nem szolgál „szellemi menedékül” számomra.
Nincs szükségem „szellemi menedékre”, az igazság nem népszavazás kérdése, az akkor is igazság, ha csak egyetlen ember képviseli. Volt olyan helyzet, amikor egy több mint száz tagú testületben hárman akadtunk, akik szembe mertek szállni az árral, midőn ellene szavaztunk az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának 1996. november 28.-án.
De most - történetesen - nem vagyok egyedül előbb vázolt hitemmel, hanem van még vagy 2.000.000 magyar, aki hasonlóan gondolkodik, köztük, mint e vitában is olvashatod, nem kevés egykori Jobbikos.
Óriási pofára esés vár Rátok és Elnökötökre a jövő esztendőben. Politológusnak kockázatos jóslatokba bocsátkozni, de jelen pillanatban ebben a tekintetben egyáltalán nem érzékelem a kockázatot.
(Vona Gábor Bagoly Zsolttal és Szávay Istvánnal az EMI táborban.)
A „Jobbik-kormány”, melynek nevében Vona nap mint nap újabb és újabb ígéreteket tesz, éppen annyira reális, mint amennyire reális volt akkor, midőn ugyanilyen vehemenciával, magabiztossággal és hévvel ígért elnökötök 50% feletti győzelmet 2010-ben és 2014-ben. Hányan fogják ez komolyan venni ezt immár harmadik alkalommal?
A legtöbb, amit elérhettek, hogy a nemzetellenes baloldallal együttműködve 50% alá nyomjátok a Fideszt, majd vagy koalíciót köttök újdonsült szövetségeseitekkel vagy kormányválságból kormányválságba bukdácsol az ország.
Kell ez nekünk?

Borbély Zsolt Attila

No comments:

Post a Comment

Rejtett globalizmus

    Nemzeti ünnepünkön a fővárosban az ellenzéki erők vezetői taktikusan nem szerveztek külön megemlékezést, ahol csak lézengtek volna az ...